събота, 5 януари 2013 г.

Как "2+2" прави "200 милиарда"

За съжаление не съм запознат с техниката на тоя фокус и няма да успея да го опиша в публикацията. Скромните ми познания по математика се придържат само към това, което съм научил в училище.
БСП обаче преодолява със завидна лекота тези "измислени" математически ограничения, което води до твърдението, че АЕЦ "Белене" ще постигне за 60 години експлоатация... "близо 200 милиарда абсолютна печалба" (виж изображението):


Може би уловката е в думичката "близо". Не е дефинирано какво значи това "близо" - може да е приближение от 10%, а може и да е 10 000%.
Защото ако смятаме уравнението по учебникарските математически закони, то се получава следното:

60 години, умножено по 16 милиарда кВтч електроенергия на година, умножено по 0,04 лв за кВтч, то се получава числото 38 400 000 000.
Това число се чете така:

трийсет и осем милиарда и четиристотин милиона

Това обаче не е "абсолютна печалба". Това число се получава, ако допуснем, че АЕЦ "Белене" работи непрекъснато 60 години, на пълен капацитет, продава всеки произведен киловатчас електроенергия по 4 стотинки и няма нито стотинка капиталови и производствени разходи (т.е. няма заеми, не купува гориво, няма ремонти и не плаща никакви заплати).

Сигурно се питате откъде съм решил, че за една година АЕЦ "Белене" ще произвежда 16 милиарда кВтч? От твърденията на БСП:


Или пък откъде накъде цената на един киловатчас електроенергия ще струва 4 стотинки? От твърденията на БСП:


Откъдето следва, че или математическите закони в учебниците не струват пет пари, или БСП отново най-просташки лъже.

Е, страницата си е тяхна, могат да си пишат в нея всякакви глупости. Нали?

Няма коментари: