неделя, 6 януари 2013 г.

Информационната кампания за АЕЦ "Белене" - в нокаут

В глобалната енциклопедия Уикипедия пише, че нокаут е "състояние, в което единият от противниците е повален на земята и не може да се изправи със собствени сили в определеното от съдията време".
"Противникът" в тоя спектакъл изглежда е информационната кампания за референдума за АЕЦ "Белене".
Информацията е досаден противник и на двамата съорганизатори на референдума - БСП и ГЕРБ.

Вчера писах за абсурдните сметки на БСП, които са очевадни за всеки, дето е чувал за таблицата за умножение.
Днес Бойко Борисов се обадил в студиото на някаква телевизия и обявил, че ще разпореди на съпартийците си да гласуват с "НЕ" на референдума:
"Премиерът Бойко Борисов се обяви категорично против АЕЦ „Белене”. „Извън референдума ние сме за изграждането на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, обяви той. „За референдума моето указание към партията ще бъде „не”."
Ясно е всеобхватното мнение на Бойко Борисов по проблема с АЕЦ "Белене", обаче "НЕ" на референдума би трябвало да значи и "НЕ" за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй". Нали? Защото въпросът в него гласи:
"Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала"
И защото ядрената електроцентрала не е конкретно място в пространството, а е просто нова ядрена мощност.

Има една дума в наше село - "размертикосан". Използва се със значение на "неподреден", но с по-силно внушение и патос. Целта изглежда е страничният наблюдател, който разчита да бъде информиран в "информационната кампания", всъщност да се окаже напълно размертикосан и ошашавен. И в резултат - да откаже да се интересува от тоя "нечий друг" проблем.

Редакция: 09-01-2013
Не мога да се сдържа да не илюстрирам публикацията си с карикатурата на Христо Комарницки от вчерашния брой на в-к "Сега":



Борисов и Станишев в общ пирует за АЕЦ "Белене".
Лентата на Борисов (да се разбира като "мнението на Борисов по темата за нов АЕЦ") криволичи почти непроследимо, но все пак описва пълния контур на атомния символ. В тази привидна "бъркотия" се намесва Станишев, който с ловък финт с топка (да се разбира като "подписка за референдум") придава завършен вид на ансамбъла за "мирния атом" в Белене.


Комарницки е гениален в простотата на графичния изказ!
А политическото разделение на "управляващи" и "опозиция" е обикновен мираж. Какъвто е бил винаги.

Няма коментари: