четвъртък, 20 декември 2012 г.

БСП: Токът от АЕЦ "Белене" ще е безплатен!

В заглавието съм ви излъгал.
Моята лъжа обаче е далеч по-невинна от тази, която в действителност идва от БСП, а именно:
3-4 стотинки за киловат час сме щели да плащаме, ако сега сме имали АЕЦ „Белене"
За да си има лъжата и опашка, продължението е следното (пак там):
...цената на тока от АЕЦ „Белене" ще е по-ниска от тока, произвеждан от „Козлодуй". Според техните разчети между 14 евро и 22 евро ще струва мегават час от АЕЦ „Белене". В момента мегават час от АЕЦ „Козлодуй" струва 16 евро
Най-солидното ядрено лоби в света, Световната ядрена асоциация, представя една сравнителна таблица за цените на електричеството според източника му към момента:

В тая таблица, на чист английски (и тук там солидни арабски цифри) пише, че БСП лъже.
И въпреки обяснението под таблицата, че:
След като капиталовите инвестиционни разходи "потънат" ефективно, съществуващите централи (АЕЦ, бел. моя) работят на много ниска цена, превръщайки се на практика в един вид "банкомати".
става видно, че този "банкомат" ти взима такса за тегленето на един киловатчас, която е по-висока от цената при централите на въглища, функциониращи със скъпото улавяне и складиране на въглероден диоксид.
Вижда се и това, че твърденията на БСП се разминават с реалността поне 4-5 пъти.
Разминаването е солидно, дори и ако се водим по цените на Китай!

В заключение, а и за да е по-разбираемо, ще го кажа и така - французите, които произвеждат тока си главно чрез АЕЦ (над 70 процента), плащат по-скъп ток от нас, които се тръшкаме, че в сметката ни за ток с появи графа "Добавка за зелена енергия". А мен са ме учили, че когато правя анализ на нещо мъгляво (какъвто е "секретният обект" АЕЦ "Белене"), трябва да използвам аналогията с нещо познато - в случая това са другите АЕЦ по света. Вместо да си смуча вицове от пръстите, както правят от БСП.

Разбира се, винаги има и алтернативно обяснение - хората в цял свят просто са много по-големи балъци от нас, българите.

Няма коментари: