неделя, 20 януари 2013 г.

АЕЦ Белене - уроци от грешките на други страни. Част 4 - Цензура

Тази публикация засяга достъпа до информация за това как влияят повишените нива на радиация върху човешкото здраве и живот.

Радиоактивният отпадък е невидим. Разправят, че радиоактивният отпадък е много малък по обем - за един човек отпадъкът се събирал в "чаша" или "шепа" за целия му живот. Но се пропуска да се отбележи, че една нищожна част от този "малък по обем" отпадък може да му отнеме живота. Като го отрови, попадайки във водата или храната му.

Но този отпадък е опасен не само защото е силно отровен. Той има друга особеност - радиоактивен е. И тази радиоактивност причинява у човека ракови заболявания и уродства.

Урокът е от Световната здравна организация (СЗО) - разбираме как информацията за опасностите от повишената радиоактивност след аварията в Чернобил през 1986 г. никога не е стигнала до обществото заради цензура. Нещо повече - изследванията за влиянието на тази радиоактивност за по-дълъг период от време - са били прекратени по препоръка на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ):

Няма коментари: