петък, 14 декември 2012 г.

Референдум и за АЕЦ "Белене" - дупките в "Дума"

Кампанията "ЗА" АЕЦ "Белене", както очаквах, е пълна с измами. Поне тази, която изтича от червения флагман "Дума".
В няколко постинга ще се спра на някои от по-стряскащите примери.

Да започнем от началото. На 4-ти декември вестникът започна да публикува материали "в помощ на обществената дискусия". Доколко лъжата помага на обществената дискусия, това е друг въпрос.
И така, 4-ти декември е, а изданието "Дума":
"Според доклад на Световната атомна асоциация до 2030 г. трябва да се построят поне 559 АЕЦ в целия свят, които да заменят ТЕЦ-овете. Към 50 от тях вече са в строеж, над 80 са в етап проектиране. В световен мащаб ренесансът на ядрената енергетика е неоспорим."
Един чудесен пример за измама чрез изопачаване и чрез пропускане на информация едновременно - докладът, който е от 2010 година (т.е. преди събитията във Фукушима), прогнозира не "построяването на 559 АЕЦ в целия свят" до 2030 година, а дотогава всички в света да станат 559 на брой. И не брой "АЕЦ", а брой реактори. В момента реакторите в света са 441, от които в Европа са 196. В момента в различен етап на планиране и строеж са 52 реактора (тук се включват и двата евентуални в Белене), половината от които са в Китай, както и няколко в Южна Корея и Индия.
С други думи, би било вярно да се каже, че според въпросния доклад до 2030 година в света трябва да се построят 118 реактора, а не 559 АЕЦ.
Това е разликата между съществущите сега реактори (441 реактора) и прогнозирания брой след 20 години (559 реактора). Това е разликата между истината и лъжата.

След събитията във Фукушима от миналата година обаче, се чуват ето такива неща: "Япония отлага плановете за изоставяне на атомната енергия до 2040 година". Предишната дата беше 2030 година, но все пак Япония е страната, която до 2010 г. за проучване и развитие в областта на атомната енергетика заделя годишно повече средства от всички останали страни по света, взети заедно.
Или пък това (Блумбърг): "Атомната криза във Фукушима е по-лоша за ядрената енергия от Чернобил"  Ще напомня, че ядрената авария в Чернобил спря внезапно устрема на този отрасъл и оттогава той се намира в застой (виж фигурата):


Но още преди кризата във Фукушима стана ясно, че така нареченият "ядрен ренесанс" (т.е. подновяването строежа на атомни реактори в света) никакъв го няма. Единствените новостроящи се в Европа реактори, тези във Финландия и Франция, се натъкваха на сериозни проблеми с недостиг на средства и в момента малко висят недовършени, при това доста след определения пусков срок.
Така че, "ренесансът в ядрената енергетика" е, меко казано, твърде съмнителен и безкрайно далеч от "неоспорим".

Твърде лошо е да се започне една "информационната кампания" с измама. Явно ще се натъквам на изобилие от такива и в бъдещите публикации за АЕЦ "Белене".

Няма коментари: