неделя, 29 март 2009 г.

Преглед на печата - тема с продължение

Относно предишните два блогпоста - офанзивата продължава и в други медии:

Ето тук някой си Кольо (sport1.bg) прави "анализ" на хората със зелено мислене:


Лишен от възможността ефективно да изрази гражданската си позиция, социален аутсайдер и морален непрокопсаник след серия от катастрофални грешки в избора си на политическо представителство той се вкопчва като кубинец в лодка за Маями в единственото, което му е останало - "високите, сини планини и небето като от коприна".

Това твъдрение на автора на статията е пълно противоречие със заглавието й, което е "Малко "еко", много електорално"
Щото като как така хем е "лишен от възможността ефективно да изрази гражданската си позиция", хем и за някакъв електорат се говори. Тезата очевидно куца.
Сакатлъкът обаче е с ясна цел:
Само преди седмица на Витоша коалицията "За да остане природа в България" протестираше срещу устройствения план на ски и туристическа зона "Алеко", който предвижда построяването на седем нови лифта и влекове.
Изключително мащабен като амбиции, но същевременно компактен по географски обхват проект, който в крайно ограничена зона от 4 кв. км. ще даде на Витоша, а от там и на столицата уникална нова инфраструктура, стотици работни места и непрекъсващ поток от свежи капитали.

Явно на автора не прави впечатление, че тази коалиция "За Да Остане Природа В България" е структура от граждански неправителствени организации и нямат електорални цели. Електорални цели няма и администрацията на Парк "Витоша", която е забранила извършването на престъпление в планината. Докато адресатът на похвалното слово има много категорични цели, изразяващи се, по думите на автора, в следното:
Ако трябва да употребя една нелицеприятна метафора - разполагаме с най-печелившия бизнес. Също като проститутките - продаваш го, измиваш го и пак си е твое.

(Какво ли би казал "естетът" Соломон Паси за това?)

В пригласящия престъпен хор като беквокалист се намеси и гласът на един политически пътник - Владимир Каролев в интервю по bTV. Можете да го изгледате тук - "Защо има сдружение Природата за хората? 13 мин.". Реториката е същата, все едно слушаш отново и отново някакъв идиотски запис.

Спонсор на съсипията в Парк "Виташа", както и в ски зона "Банско" е една банка - "Първа инвестиционна банка", в чието ръководство е самият Цеко Минев.
Няма лошо банките да финансират разни неща, това им е работата. Само че парите в банките са на обикновените вложители. И тези обикновени вложители могат да си ги теглят от нея когато пожелаят и с каквито те си изберат мотиви. Притеснителното е другаде - когато се цензурира свободният обмен на информация между вложителите за какви точно цели се използват парите им. Става дума за една обикновена тема от дискусионен форум в Интернет, която е със следното начало:
В светлината на последните събития (напъните на мафията да уволни директорите на ПП Витоша, Странджа и Врачански Балкан) искам да призова всички милеещи за българските планини, всички физически и юридически лица, които са клиенти на Първа инвестиционна банка, да прекратят отношенията си с нея и да не допускат с техните пари да се унищожава най-ценното притежание на България. Аз лично закрих своите сметки в тази банка, въпреки че условията и са безспорно много изгодни. Призовавам ви да направите същото. Мутрите са кърлежи, които пият от кръвта ни, а често само едно почесване е достатъчно, за да ги изтръскаме от себе си. Нека не ни мързи да го направим!

Тази тема е ИЗТРИТА от форумите в DirBG, за което повдига въпроса една друга тема там - Къде остана оная тема
Ще продължавам да следя развитието на събитията.

Няма коментари: