петък, 6 март 2009 г.

Масони vs. природозащитници

Вежди Рашидов
Никога не съм се интересувал от масонството. Възприемал съм го като феномен, който си съществува. Както съществуват различни религии и секти. Т.е. безкрайно далеч от мен.
Но в моменти като сегашния, когато светът се мени с огромна скорост, а човек трябва да взима решения, които често не са очевидни следствия от даденостите на ежедневието и изискват повече разсъждение и дори допитване до авторитети, т.е. когато сме стигнали до един етап на битието от типа "време разделно", тогава в полезрението ми попадат и такива организирани групи хора, които биха могли да имат пагубно въздействие върху общественото мнение.

Първо ми направиха впечатление некадърните напъни на Юлий Москов - собственик и главен редактор на "7 дни спорт" , който с осмукани от пръстите си умотворения нападна няколко пъти в рамките на месец един човек като Тома Белев, който е учен с международен авторитет. За това писах в предишния блог-пост тук, но ето и един пример от вчерашния брой:

Някой си Тома Белев е уволнен, стана ясно миналата седмица. И какво от това, ще каже нормалният човек, който нито знае кое е това лице, нито иска да научи. Може да е добър човек и дано е добър човек, ама едва ли, ако съдим по дейността му. Защото повече от 10 години той е директор на Природен парк Витоша. Което е същото като директор на Боянския водопад - да ръководи водата накъде да тече.
(Източник: "Уволнили някой си. И какво от това?")

Аз пък гледам лицето Юлий Москов и си викам "тъп и упорит е". Щото да речеш, че има нещо лично срещу Тома Белев, да повръща срещу него. Ама не - те не се познават. Кандърдисал беше и един позастаряващ спортист, изживяващ се като "сватбен генерал" и бизнесмен в Банско, какъвто е Марк Жирардели ("Марк Жирардели: В този вид Витоша е опасна за здравето"), да злослови срещу опазването на природата в Природен парк "Витоша", както и преди години в Банско. Като че ли медалите и купите засвидетелстват някаква компетентност по темата, ама хайде, за тия неща някой друг път... Та същото това лице, Юлий Москов, даде трибуна и на изявлението на някакво новоскалъпено сдружение "Природата за хората", подписано от Вежди Рашидов и Филип Цанков чрез "Становище на Гражданско сдружение "Природата за хората" по повод освобождаване на директори на природни паркове".

Ето какво можем да прочетем там:
Миналата седмица държавните институции освободиха трима директори на природни паркове. Става дума за държавни служители, назначени от държавата, които години наред се разпореждаха с природата в големи региони. Природата, която е на всички българи, но която те идентифицираха като своя. Под претекста, че я защитават, те не правеха нищо обществено значимо, но пък прогонваха всеки, дръзнал да прояви интерес към развитието на инфраструктурата и туризма в планините.

А също и това:
Столицата ни е разположена в полите на уникалния феномен Природен парк Витоша. Над 10 години той се управлява от един и същ директор. За това време "белите дробове на столицата" потънаха в разруха, мръсотия, порутени заслони, унищожени бяха 30 хил. декара иглолистни гори. Освен дълбокомислени научни разработки не личи да се прави нещо друго за Витоша. Все повече хора се чудят за кого е планината - за тях самите или за мъховете и мушмуловидната скоруша.

И отново там, по-долу:
Националното гражданско сдружение "Природата за хората" настоява контролните органи да извършат незабавно финансова ревизия на 10-годишното управление на Парк Витоша и резултатите да се обявят публично. Същото ще поискаме и за другите природни паркове в страната.

Нападението е по общ фронт срещу директора на Природен парк "Витоша" - Тома Белев.
Проверка беше направена за камуфлаж в три парка: "Витоша", "Странджа" и "Врачански балкан".
Понеже главатарят на ДАГ Стефан Юруков го няма в момента в България, изявление по случая направил заместникът му, Росен Попсавов.
Според него:
...направените констатации от нея дават основания за налагане на дисциплинарни наказания за директорите.
(Източник: news.ibox.bg)

Но на въпрос какви са тези констатирани нарушения, отговорът на Попсавов гласи:
Не си спомням точно

Това едва ли има нужда от коментар.

В Природен парк "Странджа" също били открити "нередности" - бил изграден заслон уж без знанието на главния архитект на общината. Тома Белев обаче обяснява, че този заслон е открит от самия кмет на общината още преди две години.

Така изложени нещата много биха объркали всеки човек, който не е запознат със ситуацията. Възниква основният въпрос:

Кое насъсква тези лица с кучешка природа към хора, които имат международно признание за качеството на вършената от тях работа?

Отговорът е лесен и е свързан с противопоставянето на Тома Белев и екипа му срещу доказано престъпление.

Констатациите:
По цялото протежение на писта Витошко лале са извадени и преместени общо около 350 камъка с размери между 0,5 и 3,5 куб. метра. Камъните са натрупани от двете страни на пистата, което ще създаде опасност при използването на пистата през зимния сезон.
В района на каменната река в подножението на вр. Малък Резен над междинната станция на лифта са извадени и избутани встрани повече от 90 бр. камъни с размери между 0,5 и 3,5 куб. метра, с което практически е изграден нов ски-път... и т.н.


Заповедта, породена от тези констатации:
Забранявам в срок до 03.10.2010г. извършването на всякакво строителство по реда на ЗГ и ЗУТ, изкопи, насипи, изравнявания и други действия, водещи до модифициране на терена, върху всички земи и гори от ДГФ в отдели 48 и 180 по картен материал от лесоустройствен проект на НП Витоша от 1999г.


За престъпника (офшорката "Витоша ски" АД):
Вчерашната проверка на място на природозащитници от коалиция "За да остане природа в България", представители на Държавна агенция по горите (ДАГ), Държавно горско стопанство, Природен парк Витоша, на полиция и медии обаче установи, че докато "Витоша ски" говори откровени лъжи, извършва редица закононарушения в планината. Вместо да бъдат изравнени морените с нивото на пистите, те са изровени и натрупани от двете страни по протежението на пистата в района на х. "Алеко" – Меча поляна – Черни връх. Това противоречи на изнесената няколко дни по-рано информация от самата "Витоша ски", че скалните отломки се изнасят с тежкотоварни машини извън територията на парка.
Освен това камъните се разрушават не по безопасния за флората и фауната метод, както фирмата афишира, а се раздробяват чрез взривове.


А защо точно сега?
- Ами защото сега е сезонът на ските. Хората лесно могат да бъдат манипулирани. През пролетта и лятото отново ще лъсне грозният пейзаж, който тези калпазани са сътворили в парка. За тази цел и в съучастие с Държавна агенция за младежта и спорта на пистите с рекламна цел бяха закарани най-невинните от обществото - децата. Децата също бяха използвани като оръжие срещу Тома Белев (виж предишния блог-пост).

А защо пък масони?
- Повтарям, не съм се интересувал от този проблем досега. Известно ми е само, че Вежди Рашидов е масон, Юлий Москов беше главен редактор на "Стандарт" (възприеман като масонски вестник). И двамата са стари дружки със застреляния масон от 33-та степен Илия Павлов. За собственика на "Витоша ски" - Цеко Минев, както и за връзките на тия двамата с него не ми е известно нищо. Но мишките ще излязат от дупките си, историята търпи развитие и в момента.

А в обществото ни има криза на доверието.
Доверието в институцията, която представляваш. Доверието, че тази институция ще застане зад теб, когато си свършиш съвестно работата. Такова уверение липсва.
Този порок се храни и от ето такива действия - ако си свършиш съвестно работата, но с това си попречил на нечии нечисти интереси, очаква те сериозна заплаха. Я уволнение, я друго. Няма причина, просто "политическо" решение.
Мишена са хората, които съблюдават за спазване на законността. И после някой се чуди защо съдебната система има обществено доверие под нулата, а също и сме станали посмешището на Европа.

И на този фон съществува групировка от лица, свързани помежду си като черва чрез никому неизвестни интереси. Те притежават финансова власт, имат запазена медийна трибуна, голяма част от управляващия елит наричат "братя" (когато също са масони). И между тези лица важат други, VIP, закони. Сега тази шайка подковава общественото мнение да защити едно престъпление и да смачка онези, които му противостоят.

9 коментара:

Константин Дичев каза...

По много оригинален и правдив начин си го написал прятелю!
Истината, цялата истина преди всичко, защото без истината няма правда на този свят.

MiM каза...

Добре че има кой да се разрови и да опише помията с която ни заливат ... пишман-масоните. Само една забележка: до мен е един четирикрак от семейство LUPUS и не е съм сигурен че "кучешки" е лошо и мирише. виж масонски в БГ наистина замирисва, дори при изговаряне!
Поздрави!

Анонимен каза...

конспиративните теории не са просто глупави. Т.е. вярата, че евреите/масоните/извънземните контролират света и са зад всичко зло на земята не е просто резултат от наивност и липса на знания. Със сигурност е и тези неща, но има и обективни причини, а именно желанието на хората да персонализират обществените проблеми. А именно да им дадат име и лице, което по лесно могат да мразят и обвиняват. Така нещата стават някак по близки, по разбираеми.

Но проблема с конспиративните теории не е просто, че са погрешни. Те са и опасни. Опасни не само, защото могат да придадат грешна посока на социалните борби и по този начин тези борби да станат неефективни (съставяне на списъци с евреи/масони/извънземни/чужденци, ходене по врачки, молебени и тн и тн, както и създаване на илюзията, че врагът ни е всесилен и непобедим). Освен опасността от провал на политическото действие поради подобни заблуди има и опасност от несъзнателната и неприяка подкрепа на дебилни идеологии - анти-семитизъм, расизъм, религиозен фанатизъм и други.

Естествено нямам предвид, че ако човек изпадне в подобни заблуди е задължително наци. Не. Но сръх опростяването на обществените процеси, както и персонификацията им (анти-семитизъм, обясняване на света с масони/евреи/извънземни и тн конспиративни идеи, както и анти-американизъм и русофобоия) могат несъзнателно да подкрепят най-консервативните сили в обществото.


Вместо свръх опростяването в изброените горе идеологии е по добре да търсим по-задълбочено разбиране за света. А именно може да четем сериозни академични автори, история на неолибералния капитализъм от последните 30-40 години и тн и тн.

Много по добре е когато се опитаме наистина да разберем обществено-икономическия строй, в който живеем, без да изпадаме в свръх елементаризирани обяснения от сорта 'комунистите движат света' 'евреите против наследниците на хан аспарух' и тн и тн с една дума тъпи и неадекватни обяснения с 'антибългарските сили'.

В крайна сметка в капиталистическото общество от сегашния му неолиберален вид не само масоните/евреите/комунистите се стремят към печалба преди всичко. Същото правят и цинганите/българите/християните и тн. В тоя смисъл дори и да махнем масоните нещата няма да се промени.

Тук не казвам, че трябва да сме против капитализма, но за да променим нещата, които смятаме за грешни трябва да го разберем.

Така, че повече (неконспиративна) литература препоръчвам на автора и поздрави

silvercoin каза...

По объркването в тезата на "Анонимен" разбирам, че му е станало ясно, че тук далеч не става дума за нещо "конспиративно".
Няма такова нещо.

В България масонството не е конспирация. Дефакто дори е сведено до известна парадност. В сградата, в която се помещаваше един от офисите на фирмата, в която работя, една от ложите провеждаше съвещанията си всеки четвъртък.
А тези дни кметът на Пловдив беше закичил вратовръзката си с масонска символика...

Не съм познавач на масонството, но в статията си съм посочил защо го считам за вредно в много случаи. Явно се налага да повторя. Доколкото ми е известно, в тези сектоподобни ложи членуват известни хора от обществото. Хора, които имат някаква възможност за въздействие върху обществените нагласи. Тези хора са обвързани с някакви взаимни задължения едни спрямо други, които задължения в немалко случаи са извън законите.
(На "Анонимен" препоръчвам да прочете някои статии по проблема.)

Аз лично смятам, че е далеч по-конспиративно и опасно да се говори опростенчески за либертарианството като за нещо, което задължително е злина, наричайки го просто "порочен стремеж към печалбарство".
От страниците на този блог и от другаде неведнъж съм критикувал неолибералния фанатизъм, но фанатизмът в обратна посока го поставям в абсолютно същата перспектива - заблуда, лумпенизъм, хунвейбинизъм.

Човекът е със сложна и идейно всеядна природа. И понеже интелектуално хората не са равни, винаги ще има достатъчно пътници за влака на "дебилните идеологии".

Анонимен каза...

1. какво искам да кажа с конспиративно? Употребата на изрази като:

"Не съм познавач... но"
"Доколкото ми е известно"
"тези хора са обрързани с някакви взаимни задължения едни спрямо други"

И виж не отричам, че има масонска организация, но аз тук не говоря за някаква митична масонска същност. По скоро говоря, че аргумента ти е в стил, чух нещо, че имало някакви масони, които контролират света. Но работата е там, че има ужасно много подобни групирания и организации и масоните са по скоро смешна, 'тайна' организация, за която има хиляди книги, в които 'разкриват тайните' им.

Масонството е марка за балами. Баламите членове, които сами себе си започват да чувстват като важни бидейки част от 'тайната' организация и балами, които проектират върху масоните някакви мистични сили, че може ли те някак със някакви отношения да контролират някак си мисленето на хората.

2.Либертарианство и неолиберализъм няма почти нищо общо. А какво е 'обратното' им въобще не мога да разбера?

Не съм казал 'порочен стремеж' към печалба. Не е порочен или непорочен. Просто в структурата на неолибералния капитализъм всеки човек е индивидуализиран и му е наложено да се изправи срещу всички останали. Това елементарно нещо, за да го разбереш не трябва да си анти-капиталист.

Просто чети малко повече (сериозна) история и политическа теория, а не 100-те най-тайни тайни на масоните, които никой не ги знае, освен 3те милиона читатели на книгата.

silvercoin каза...

Анонимен,
Опитвам се да открия някаква теза в това, което казваш, но не успявам. Затова и отговорът ми ще е частичен. Дотолкова, доколкото успявам да открия откъси смислен текст тук и там.

- Изрази като "Не съм познавач... но"
"Доколкото ми е известно"
използвам тогава, когато не съм сигурен и не предоставям документ. Това не е "конспирация", зад тази дума стои съвсем друга етимология.

- "Масонството е марка за балами"
Доколкото разбирам, това твърдение е без никакво покритие. Поантата ми е другаде, затова няма да споря.
А дали една организация е способна да контролира мисленето на хората, организация с позиции във властта и медиите - мисля, че всяка теза срещу този факт не е издържан нито логически, нито психологически, нито социологически, нито исторически. Дори и за лозунг не става.

- "Либертарианство и неолиберализъм няма почти нищо общо"
Предполагам, че си искал да кажеш нещо друго?

Относно четенето на книги и познаването на закономерностите, по които работи светът на хората (включително и на масоните) - ако си мислиш, че това знание те прави независим или по някакъв високомерен начин неутрален спрямо световните събития (както ми се струва, че чувстваш нещата), ще трябва да те разочаровам. Това не е вярно. След време сам ще го разбереш, при това не от книгите.

Анонимен каза...

Незнам може би си малък и за това не разбираш какво ти пиша, но пак ще ти кажа.


Теза ми е: вярата, че масоните/евреите(или друга мистифицирана група хора) контролира света най-кратко казано е елементаризация на социално-политическите и исторически реалности, в които съществуваме. Т.е. това е опростяване до такава степен, че става абсолютно неадекватна и неотговаряща на реалния свят.


"- "Масонството е марка за балами":

Тук имам предвид не това, че масоните имат или нямат някаква (скрита) същност, а че марката масонската конспирация се продава добре на пазара. За това е и толкова популярна.

"Изрази като "Не съм познавач... но"
"Доколкото ми е известно"
използвам тогава, когато не съм сигурен и не предоставям документ.
"
Но цялата ти 'теза' се гради на такива твърдения. От сорта на - Не съм сигурен, но чух някъде си, че масоните контролирали мисленето на хората алабала.


"- "Либертарианство и неолиберализъм няма почти нищо общо"
Предполагам, че си искал да кажеш нещо друго?
- еми точно това исках да кажа. Виж има общи неща, но начина по който вкарваш тия (както и други) термини личи, че не си се интересувал. Не си длъжен да се интересуваш от политическа теория естествено.
http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism

http://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism


Просто идеята ми е че ако искаш да разбереш как работи света не е достатъчно да гледаш по 1 час СКАТ на седмица. Трябва да се чете сериозна литература, например политич. история на последните 50 години на Европа и света като цяло. И не книги със заглавия '1001 лъжи на македонизма' 'Юдео-масоните и планиът за унищожение на българщината том 8237598ч237' 'световния заговор и най-тайните мистерии и загадки. Бестселър!' и тн и тн и тн
_

Да смятам, че политическото знание е абсолютно необходимо ако искаш да правиш аналитично-политически аргументи! Не мисля, че това знание прави човек независим или неутралност. Не вярвам, че има независмост или неутралност нито, че трябва да се стремин към тях. Но вярвам, че изпадането в конспиративни теории тип масоните/евреите контролират мисленето на всички и тн критпо антисемитизми са меко казано несериозно, но и доста опасни при изграждането на една прогресивна политическа стратегия.


____

Последно. Силно симпатизирам на еко-тематиката на блога ти и не ми е целта да се заяждам. По скоро искам да посоча някои опасности и се надявам поне да се замислиш над тях.

Unknown каза...

Анонимен приятелю, другата теза, тази която ти предлагаш за прекаленото сложно организиране на обществото също е доста крайна. Истината приятелю винаги е проста и ясна за зрящите. Прекаленото усложняване на дадена теза говори за нужда от подхранване на егото, чрез предлаганите "сложни" разсъждения.
Гледай моля те този филм и тогава отново ще говорим. Ще видиш че нещата са много по - прости и разбираеми.
http://www.zeitgeistmovie.com/

silvercoin каза...

Анонимен,
Радвам се, че симпатизираш на природозащитната тематика, аз също.
(Всъщност блогът ми не е само за това, аз симпатизирам на всеки стремеж към справедливост.)

Естествено, че веднага разбрах какво искаш да кажеш, макар ти да не го казваш по най-подходящия начин. И продължаваш да не го казваш.
Но аз въобще не съм съгласен с теб, особено в конкретния случай.

Отговорих ти още първия път - човекът е твърде сложен, за да го впримчваш в някакви рамки и да го вадиш от други.
Ето, на теб ти се наложи да отричаш очевидни неща, за да доказваш тезата си.

Нямало било конспирация...

Светът е изтъкан от прикритост в действията. Няма значение дали ще са масони, мафия, секти, партийни кръгове, държавна сигурност и прочее. Дори ние с теб не действаме открито - и двамата сме анонимни тук (аз за някои хора не, но за повечето съм анонимен).

И ти настояваш да се правиш, че такова нещо не съществува, за да насочиш вниманието някъде другаде?
Това не те ли безпокои?

Разбирам, че искаш да определиш друг проблем като "злодей в пиесата", но нима това не е същото, в което ме обвиняваш мен, тук, за тази единствена тема? А именно едностранчиво залитане.
Нима това не е същото, като да кажеш: "Не масоните, а евреите са виновни"?
И то след това твърдение да заявиш, че масони изобщо няма... Примерно.