петък, 3 април 2009 г.

Не били компютри, а компоти - продължение

В последните три блогпоста се ровя в помия, която систематично се излива върху един човек като Тома Белев. Човек, който е едно от лицата на природозащитната общост в България и който се е осмелил да изпълнява съвестно служебните си задължения.
И изпълнявайки служебните си задължения той е застанал срещу извършването на нагло престпление срещу цялото общество. Престъпникът обаче не може да му прости това и вече няколко месеца пикае кръв и бълва хули срещу съвестния държавен служител.
Престъпникът си има име и то е Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка. Този престъпник, Цеко Минев, не действа от първо лице, той си има за целта офшорна фирма "Витоша ски". А собствено той се изживява само като паркетно медийно лустро.

Статията този път е нов стил упражнение в черен PR (съвкупност от медийни похвати за изграждане на фалшив негативен образ на нещо). Трибуната отново е познатият Sport1.bg. (Тези май са си втълпили, че почитателите на спорта са някак по-манипулативни и неосведомени. Дано не са прави.)
Заглавието е:

"Еколози извършват замени"

Вероятно читателят трябва да възкликне: "Ей сега ги хванахме в крачка и тия!"
Топ новина в корупционната хроника на необратимо заминаващото си правителство са ощетяващите цялото общество заменКи на гори и земеделски земи в райони около големи курорти. Забраниха ги под натиск от Европа и пак ги правят, ей!
Най-голям шум срещу това злодеяние вдигнаха природозащитниците (наричани тук и там "еколози").
А сега какво става? Май крадецът вика "дръжте крадеца"?

Е, все пак не се оказват компютри, а компоти (ама е почти същото, нали?). В статията пише, че става дума всъщност за закупени земи. От частни лица. Бе заплетена работа. Но вижте сами.
Еколози извършват замени, сигнализира Филип Цанов – председател на Национално гражданско движение „Природа за хората”. В разпространеното от Цанов становище се казва, че най-яростните борци срещу замените на земеделски земи и гори са извършвали замени през 2003 - 2007 г.

И следва това:
"Терените са закупувани, чрез използване на конфиденциална информация от техни членове, които същевремнно са и държавни служители в Министерство на земеделието и храните. Един от тях е Тома Белев, който в качеството си на държавен директор на природен парк „Витоша” е и председател на Управителния съвет на „Зелени Балкани”", се посочва в изпратеното до медиите писмено твърдение.

Между думите замени и закупени има известна разлика. Разликата е малко по-голяма, отколкото разликата между компютри и компоти.
Не знам и какво е "конфиденциалното" на информацията, която е използвана, след като съществува явен регистър на защитените територии. И след като съществува Програмата за изкупуване на застрашени природни територии, чиято цел ясно и категорично е следната:
Увеличаване дела на публичната собственост чрез изкупуване на земи и гори собственост на частни лица попадащи в границите на защитени територии или в консервационно значими територии.

Няма замени. Има само компоти и клевети. Но на това вече сме свикнали.

А който е заинтригуван от възможността да направи нещо лично за опазването на тези застрашени природни територии, за които е създадена програмата, препоръчвам да посети следната страница:

Нашата природа има нужда от теб сега! Помогни да я запазим!

Където може да се участва с лично дарение за постигане на тези природозащитни цели.

Няма коментари: