събота, 18 април 2009 г.

За противниците на децата. И на спорта...

"Противници на спорта и децата напират за парламента"
Това е най-истеричният от всички напъни досега по антиприродозащитната тема, започната с персонални атаки към Тома Белев. Явно мисловната констипация на тези драскачи е в най-остра фаза.

Направо е трогателно да видиш такъв човечец с изцъклен поглед и зачервено от усилието лице да пита:
кой пречи на моето дете и другарчетата му спортуват на Витоша
(словоредът е според оригинала на Александър Гигов)

Човекът съвсем се е ошашавил явно, съдя по объркания до неразбираемост "въпрос":
Днес обаче видях мераклии за парламента, за които бъдещето на хиляди деца, здравето на хората и накрая българският спорт не струват пукнат лев.
Тези човеци не можаха да обяснят как са сформирали своя партия "Зелените" и как намират пари, за да купуват земя под предлог, че ще пазят някакви пернати. Кой да повярва, след като те не отговориха, защо само техните неправителствени организации печелят проекти и харчат пари от Европа. И защо нямало нищо нередно после да препродават тези земи.

(То не е въпрос, защото липсват въпросителните, но на мен така ми изглежда, затова ще отговоря):

- Първо: партия "Зелените" няма нищо общо с купуването на земи за природозащитни цели. Това се прави от неправителствената организация "Зелени Балкани". Парите за това, както пише на сайта на "Зелени Балкани", а също и в разпространена до медиите декларация във връзка с опровержение на обсъжданите и тук лъжи, са от:
финансовата подкрепа на EECONET Action Fund и EURONATUR, Франкфуртското Зооложко дружество и Комитета Против Убийството на Птици, в района на Приморска Добруджа са закупени над 100 ха земи за запазване на зимовните хабитати на вида
(Източник: www.greenbalkans.org)

Тези земи са закупени целево за ясно поставени природозащитни цели и не се "препродават", а се отдават за ползване под аренда, т.к. са земеделски, при стриктно спазване на поставени от организацията условия към арендаторите, които да не променят свойствата им на природозащитно местообитание.

- Второ: "Зелени Балкани" не са "мераклии за парламента", те са неправителствена организация. Вероятно от "Зелени Балкани" има хора, които са членове на новосформираната природозащитна партия "Зелените", както и на всякакви други партии - това е основно човешко право;

- Трето: Парите на партия "Зелените" е посочено, че идват от членски внос и от дарения от частни лица, като информация за размера на даренията се публикува своевремненно на първа страница на партията горе, вляво, на фона на индикатор, който показва до каква степен са събрани парите за депозит за участие в предстоящите избори (този депозит беше вдигнат по предложение на псевдодемократични формирования в парламента, като СДС, но това е обект на една друга тема тук, за която скоро ще напиша. Нещо, което парламентарно представените партии не правят, защото те крадат тези пари директно от бюджета.)

По-натам замъгленият разсъдък на съчинителя на обсъжданата дописка задава следния "въпрос" (за "стотен път", както ни уверява):
За стотен път питам:"Къде ще бъдат тези "еколози", когато стане голямо нещастие (дано не съм пророк) на любимата планина?". Беля може да случи зиме и лете с тези амортизирани съоръжения и от невъзможността на истинските планинари да подържат пистите. Бъдете сигурни, че тях тогава няма да ги има.

- Поддръжката на тези "амортизирани съоръжения" обаче не е задължение на администрацията на Природен парк "Витоша", нито пък са тяхна собственост. Недоволните да се обърнат към истинския собственик - "Витоша ски" ЕАД, дериват на офшорната компания "Елора мениджмънт лимитид", регистрирана на Британските вирджински острови. Тяхна собственост са седалковият лифт "Романски" и лифтовете "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2", влековете "Помагалски", "Алеко", "Платото" и "Черни връх".

- Относно "невъзможността на истинските планинари да поддържат пистите" имам следните две съображения:
Първо: въпросната "невъзможност" се състои в това, че тази "поддръжка" се оказа най-обикновено престъпление. И не е невъзможно да се извършват престъпления, а е чисто и просто незаконно.

Второ: Истинските планинари имат друго едно публикувано становище по този проблем, в което се казват ей такива неща още през ноември, 2008г.:
- Предвид атмосферните условия на Витоша, намираме за странно проектирането на седалкови лифтове в най-високата част на планината...

- Изграждането на ски писти във високите части на планината, които са покрити със скални реки (известни сред посетителите и любителите на планината като "Морени") следва да стане само след предоставяне на гаранции, че скалните реки няма да бъдат засегнати и/или променени т.е. няма да има разместване на камъни, използване на експлозиви и прочие дейности.

- Ако се изградят още писти от този тип ("Витошко лале" и "Помагалски", бел. silvercoin), ще трябва да се изградят и големи мощности за производство на изкуствен сняг и съхранение на вода. Това от своя страна неименуемо ще доведе до изграждане на нови каптажи. Предвид близостта на резерват "Торфено бранище", който съхранява едни от най-старите и ценни торфенища в Европа, това би било изключително опасно...

Поради всичко изброено в тази точка, БАССЕС е на мнение, че всякакви нови писти под кота 1800 (хижа Алеко) ще създадат само бъдещи проблеми и далеч по-добро решение е да се подобри стопанисването на вече съществуващите писти, отколкото да се изграждат нови.

(Из "Становище на БАССЕС относно СПУП на Туристическа и ски-зона "Алеко"")




Но сезонът на ските отива към закриване. С интерес ще следя дали и тази простащина, в която някои покварени гешефтари не се свенят да се прикриват зад най-малките членове на обществото, ще затихне, или ще открие ново поприще? Ще видим.

1 коментар:

Селин каза...

Много хубава статия, браво! :)
Яд ме е, че под тяхната няма опция за коментари...