събота, 11 октомври 2008 г.

Трябва да те държа под око... 2



Едно от дърветата в парка беше накичено с някои нещица, чиято употреба би станала по-скоро неприятна и дори вредна, ако Европа клекне пред една особена порода лобисти за промяна в законите:



Напомням, че този митинг беше общоевропейска проява с призив "Свобода, а не страх".
Организатори за България бяха:

http://svobodata.org/

Като обяснението за проявата се съдържа в следния текст:
За да изразим протеста си срещу манията за сигурност и прекомерно следене, ние ще излезем по улиците на европейските столици на 11 октомври 2008. Призоваваме всички да се присъединят към мирния ни протест. Политиците ще видят, че искаме да излезем и да защитим свободите си.


По всичко изглеждаше обаче, че най-призвани са се почувствали крайни националисти и крайни анархисти. Площадчето в парка се напълни с такива знамена:



... и в съседство с такива:



На страницата на организаторите е записано, че проявата е подкрепена официално от партия "Зелените", но в групата не се забелязваха техни отличителни белези. После се разбра, че все пак е имало неколцина, които са предоставили мегафон за организаторите.
Аз лично не можах да се почувствам част от това събитие.
Имаше някои удачни плакати, които успях да заснема, като например този:



... или тези:



И все пак основната идея беше "СВОБОДА, А НЕ СТРАХ". Прилича ми на един друг призив, писан преди малко повече от стотина години.
Но кой ли може да даде дефиниция на "Свобода"...

3 коментара:

Анонимен каза...

Ааа, там бяхме! Имахме си и плакат! http://www.plamski.net/sites/all/modules/htmlarea/Xinha_0.94/plugins/ImageManager/demo_images/c3.jpg :))
Шегата настрана, наистина всички хора, които реално бяхме загрижени за проблема потънахме и се изгубихме сред тия националисти. Айде другият път без тях, акто пожелание. :)

silvercoin каза...

Щом сте били, тъкмо сте видели, че работата без знамена не върви!

Знам, че бяхте там, но само защото ви познавам и ми е известно, че сте от "Зелените", а плакатът го забелязах едва после по такива снимки ;)

Анонимен каза...

Е, да, така е. И все пак, нашето знаме нямаше да седи добре до знамената на Расате, затова не знам какво е мнението на другите Зелени за липсата на знаме, но според мен по-добре, че стана така.