събота, 6 октомври 2007 г.

Разхвърляни мисли за частните уроци

Образованието (обучението) в обществени училища е като ползване на обществен транспорт, а частните уроци са като ползване на такси. Да се критикува общественото образование, че допуска съществуването на частни уроци е същото като да се сочат недъзите на градския транспорт като причина за търсене на таксиметров превоз.

Конкурсният изпит е форма на "движещ отбор", а общественото образование е насочено към формиране на средно ниво учебни постижения, т.е. то е форма на "стабилизиращ отбор" ("движещ отбор" и "стабилизиращ отбор" са видове естествен отбор - ключов термин от Теорията на еволюцията). Частните уроци са способ за облекчен преход от едното към другото състояние.

Частните уроци са като "позволен допинг" в състезанието (конкурсния изпит).

Частните уроци форсират образователните възможности на учениците в определена предметна област, докато училищното образование е насочено към постигане на средни нива по всички предмети.

Докато съществува конкурсно начало за кандидатстване в определени училища, дотогава ще съществува търсене на частни уроци под една или друга форма.

2 коментара:

Анонимен каза...

Не ми е известно в щатите студентите масово да ходят на частни уроци за да бъдат приети в гимназия; но тук може и да греша :-)

silvercoin каза...

Допускам, че това се дължи до голяма степен на факта, че студентите там нямат за цел да попаднат в гимназия ;)

Шегата настрана, стават грешки, обаче моето мнение е, че образователната система на САЩ може да се сравнява с нашата по твърде малко признаци. Иначе казано, съвсем различни са.
Далеч по-приемлив е един паралел с образователната система на Великобритания (примерно).
Всъщност явлението "частни уроци" е повсеместно, но у нас то има форма на модно цунами. Жалко е, че това е така, но то не е непременно свързано с кризата в образователния сектор.
Между другото, частни уроци имаше и по време на "зрелия социализъм", при това пак бяха много разпространени. А тогава "криза в образованието" нямаше.
Според мен частните уроци са предимно въпрос на манталитет и ниско самочувствие.