сряда, 5 септември 2007 г.

Save Rila 2

Състоя се и това събитие, организирано от природозащитници. Наложи се отново (и вероятно още дълго ще се налага, щом държавата се нуждае от такъв остен, че да прави мънички стъпки в правилната посока:
Кмет ще бъде глобен за "Супер Паничище" )

Събирането преди началото е като среща на приятели:



Но хората са тук не за да си говорят, това те правят на по-приятни места и съпроводено с далеч по-приятни занимания. Хората са тук, за да заявят позицията си и, както казах, да сръчкат държавата да посвърши това-онова.
Ето ни, идваме:



И пак като в някакъв безкраен сапунен сериал са изправени едни срещу други "обикновени" граждани срещу униформени такива:



Тези "обикновени" граждани искат да зачеркнат кошмар като този още в зародиш:



Докато целта на униформените граждани е тази (в мислите почти ми се мярна табела "Не хвърляйте храна на животните"):



А крайната цел на всяка власт винаги е била "Разделяй и владей":




Малко безснимкови (вероятно скоро подкрепени с видео) коментари за полицията. Според мен поведението на служителите на реда за последните два природозащитни протеста (за които съм писал тук) може да се квалифицира като правилно и в реда на нещата. Това е похвално от моя гледна точка, т.к. съм бил свидетел и на не толкова уместни прояви от служителите на МВР. Агресивни прояви имаше и тук, но те бяха добре премерени и от гледна точка на непосредствеността ("тук и сега") бих казал дори необходими.

Обяснението за това може да бъде разгледано от две страни:
Първа (оптимистична) - възможно е служителите на тази институция да са схванали, че природозащитното движение в България не представлява сериозна агресивна заплаха за опазването на реда по време на потестите си (независимо колко "законни" са)...
Или втора (песемистична) - идват местни избори, а някой (***) не гори от желание портретът му точно преди това събитие да бъде защрихован с насилие над граждани с позиция. (Дано греша за второто.)


Видео за началото на протеста:



А ето и видео от най-голямото спречкване между гражданите без униформа и гражданите с униформа снощи (арестувани бяха двама души):



Много добра и представителна галерия от професионални снимки може да откриете на този адрес:

http://netinfo.bg/photo/2007.04.09protestzapriroda/

Фотографът е Георги Димитров

Няма коментари: