неделя, 2 септември 2007 г.

кратък преглед...

И като ще четем сайта за протестите за Рила, ето какво пише там сега:
София

Вторник (04.09.2007)
от 19:30 часа

Пресичаме пешеходните пътеки на кръговото на паметника "Левски"

Протест за
Българската природа!
Източник: http://saverila.ludost.net/



Изброените искания остават същите, както описаните в цитата от предишния ми пост, а конкретната инициатива е свързана с констатациите, които представители на природозащитни организации и други граждани са направили днес при посещение на място и които са описани в това писмо:

Днес, 2 септември 2007 г., малка група граждани и представители на неправителствени организации (Федерация на природозащитни сдружения Зелени Балкани) се качи до строителната площадка на път и лифт над Паничище в Рила.

Проверката категорично установи, че 1/3 до 1/2 от трасето на лифта попада на териотирията на Национален парк "Рила". За лифта няма издадено нито разрешително от Министеството на околната среда и водите, нито концесия за ползване на държавната собтвеност. До дни ще бъдат оповестeни резултатите от замерването с ГПС апарати, което ще покаже къде и колко пътят влиза в парка. От работници на строителната фирма стана ясно, че противоерозионни мероприятия на изсечените склонове на пътя няма да бъдат предприемани. Това вероятно ще причини сваличища и ерозия.

Още с пристигането си групата граждани беше посрещната от пазителите на обществения ред и заместник кмета на община Сапарева баня - инж. Васил Maргин. Полицията се беше отзовала мигновено на сигнала, че група граждани може да блокира пътя. На въпроса защо няма кой да спре незаконния строеж, на природозащитниците беше обяснено само, че сигналът им трябва да се подаде в писмен вид и действия ще бъдат предприети в едномесечен срок.
След това бяха събрани личните карти (на тези, които си ги дадоха) и съставен списък на непокорните граждани. Заместник кметът на община Сапарева баня, г-н Maргин, гузно избягваше отговори на въпросите на гражданите и безочливо излъга, че било провеждано обществено обсъждане за въпросния проект. Освен това твърдеше, че са издадени необходимите разрешителни, които не можа да цитрира, тъй като не ги носел в себе си.

По-късно днес ще бъдат качени снимки и кадри от акцията в интернет и ще бъдат разпратени на поискалите да им бъдат изпратени журналисти.


***
Моят коментар:
Както скандираха участниците на предишния протест за природата на Национален парк "Рила" - ние сме държавата. Изглежда, че гражданите на тая страна отново сами трябва да се погрижат за защитата на конституционните си права.

Няма коментари: