събота, 17 октомври 2009 г.

За всеки има хляб под слънцето

Цитат:

Граждани на трети страни са всички лица, които не са граждани на държави-членки на ЕС. Гражданите от трети страни могат да работят в България само с разрешение от Агенцията по заетостта, след постъпило искане от местен работодател, при условие, че на българския пазар по труда няма подготвени местни кадри.

Гражданите на ЕС, на Швейцария и на държавите, подписали споразумението за Европейското икономическо пространство, имат правото на работа в България, без да им е необходимо разрешение.

Арабската общност е една от най-старите общности на чужденци, избрали да живеят в България. Тя има над 40-годишна история в страната. Броят на чужденците от арабски произход е между 10 000 и 17 000 души, след които и такива, които са сключили брак с български граждани. Арабските имигранти произхождат от различни страни на Близкия и Среден Изток. Най-голяма е сирийската общност. Значителен е броят на имигрантите от Ливан и Ирак. Основна част от тях се занимават с търговия на дребно - хранителни стоки, дрехи, ресторантьорство, автосервизи, продажба на авточасти, на бяла и черна техника и др...

Арабски питки
Продукти:
5 ч.ч. брашно; 1 пакетче суха мая; 1 щипка захар; 2 с.л. олио; 1 ч.л. сол; 1 ч.ч. вода.
Приготвяне:
Маята с добавена щипка захар се размива с малко хладка вода. В дълбока купа се изсипват 5 ч. чаши брашно, добавя се кипналата мая, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол и постепенно се налива 1 ч. чаша хладка вода. Сместа се бърка непрекъснато до получаване на еднородна смес, след което започва да се меси. Тестото се покрива с кърпа и се поставя на топло място да втаса, докато увеличи двойно обема си (времетраене 1,5-2ч.). Разделя се на 12 еднакви топчета, които се оставят за 30 минути покрити с кърпа. Всяко от топчетата се разточва на плоска питка с диаметър около 20 см и дебелина около 0,5 см. Питките се завиват с леко навлажнена кърпа, за да не съхнат. Печенето може да се извърши по няколко начина: в предварително силно загрят тиган на котлон - поставя се разточената питка за няколко секунди, обръща се за около 1 мин., след което отново се обръща, или в предварително нагрята фурна, докато питката стане леко кафява. След изпичането готовите питки се покриват с кърпа.
Важно!
При печенето се образуват мехури, които могат да бъдат продупчени, за да излече въздухът, или да бъдат притиснати с кърпа.

...

В България са регистрирани над 4 652 фирми с участие на руски капитали и 396 представителства на руски компании. Част от руснаците, работещи в България, са висококвалифицирани специалисти в областта на атомната енергетика. От началото на годината са издадени разрешения за работа на около 200 руски граждани, повечето за дейности по строителството на АЕЦ "Белене". Практически те се интегрират сравнително бързо в страната поради културни, езикови и исторически специфики.

Руски черен хляб
Продукти:
3 с.л. суха мая; 1 ч.л. захар; 1 ч.ч. хладка вода; 3/4 ч.ч. ръжено брашно; 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно; 2 с.л. олио; 1 с.л. смлян лук или 1 ч.л. лук на прах; 1 ч.л. сол; 1 ч.ч. овесени трици; 1 ч.л. ким на зърна; 1 ч.л. копърово семе; 2 с.л. ябълков оцет; 2 с.л. тъмна меласа.
Приготвяне:
Разтваряме маята във водата и добавяме захарта. Оставяме да шупне. Смесваме всичките брашна с овесените трици, солта и двата вида семена много добре. В отделен съд комбинираме меласата, оцета, олиото и лука. Прибавяме ги към брашното заедно с маята. Ако се получи твърде сухо тесто, добавяме още малко хладка вода, а ако е много лепкаво - брашно. Меси се поне 15 мин. Оформя се кръгъл хляб. Слага се в намазана с олио тава. Самото тесто също се намазва с олио отгоре и се оставя да втасва покрито с кърпа на топло място. Пече се на 180 градуса С около 40 мин.


По материали на ЕВРОПЕЙСКИ ФОНД ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ГРАЖДАНИ НА ТРEТИ СТРАНИ

Няма коментари: