сряда, 14 януари 2009 г.

14-ти януари

Днес е 14-ти януари, началото на гражданския протест срещу некадърността на управляващите.
Този път протестът не е само на една ясно обособена по някакъв признак група хора. Този път в протеста всички са граждани. Дори и членовете на някаква партия.
Практиката на "разделяй и владей" сега няма как да помогне, затова гузната съвест на неудачниците се е насочила към внасяне на раздор по друг начин - заплахи и откровени лъжи.

Заплахи - щяло да има безредици, провокации, ексцесии. За тази цел управниците са ангажирали куклата си Боян Станков-Расате:
"...и което е най-притеснително – отхвърлиха предложенията от страна на агитките да осигурят свои хора, които да съдействат за опазването на обществения ред. Това, както и участието в организационните срещи на анархисти, които изразяваха желание за по-радикални действия пред Парламента – близки до тези в Гърция – ни навежда на мисълта, че организаторите търсят масовост на протеста, но умишлено отказват да вземат превантивни мерки срещу една евентуална ескалация на напрежението."


Странното е, че същите тези анархисти, които размахва плашилото Расате, заявиха, че не подкрепят протеста по свои си причини:
"Федерацията на анархистите в България заявява, че няма да участва в обявения като "граждански" протест на 14 януари 2009г, в София и призовава всички свои симпатизанти и приятели да сторят същото."


Изглежда организаторите са съумели да разкарат всички "заплахи за безредици" от страна на участниците. Все пак ексцесии не са изключени, но това зависи от реакцията на хрантутниците вътре. Убеден съм, както много пъти досега съм бил свидетел, че каквато и провокация да се случи, тя ще се дължи на управляващите и висшите кадри в МВР. Организаторите са предупредили участниците да не се поддават на такива трикове.

Откровени лъжи:
1)"В организацията на утрешния протест участват политически сили" - публикуван в "Агенция Фокус" пасквил на секретаря на БСП Антон Кутев:
"В организацията на утрешния протест участват политически сили, далеч не само ДСБ, но и хора от ГЕРБ. Студентите ще бъдат употребени не за първи път и за това ще се ползват всички механизми."

2)"От 20 до 50 лева се предлагат в "Студентски град" за участие в утрешния протест" - отново "Агенция Фокус":
"Това съобщиха студенти за Агенция "Фокус". Към момента няма повече подробности."

Кой хвърля такива миризливи партенки става ясно в друга публикация... отново на "Агенция Фокус":
"Мисля, че действията на студентите са финансирани, защото кампанията, която се разгръща, е доста мащабна поне тук в "Студентски град" и затова са необходими пари. Това каза пред Агенция "Фокус" Драгомир Стефанов - административен директор на Национално представителство на студентските съвети."

Човекът обаче си мисли, че на другите не им прави впечатление дето снася лично на министър Вълчев (от "НетИнфо"):
"Националнато представителство на студентските съвети се разграничава от протеста на други студентски организации утре. Това съобщи днес Драгомир Стефанов административен директор на представителството, след срещата на представителството с министъра на образовението Даниел Вълчев в МОН, предаде репортер на БГНЕС."

Не ми е ясно защо студентите търпят такива уродливи личности да ги представляват. Те по-скоро представляват властниците сред студентите. Надявам се това скоро да се промени и този напорист комсомолец да не бъде търсен повече за изявления.

Съвсем отделно от това управниците имат визия за бъдеще, в което няма да бъдат притеснявани от протести. Те искат да забранят (т.е. да задължат органите на реда да се разправят с всеки, който наруши тази забрана) провеждането на протести в близост до Народно събрание, Министерски съвет, Президентство.
В текст от планираната поправка в Закона за събранията, митингите и шествията, публикувана от "Дневник", четем следното:
"Чл. 8. (1) Събрание, митинг или манифестация не могат да се провеждат:
1. в определена зона около сградите на Народното събрание, Президентството и Министерския съвет;"

Прозрачен е страхът от граждански контрол, но дори и на фона на това тази поправка е порочна чисто технологично - не е посочено кой и как определя тази "определена зона".

Но протестът започва днес. Той ще се проведе в близост до Народното събрание, без никакво съжаление към страхливците вътре.

6 коментара:

Анонимен каза...

Доста неща са писани с доза конспиративно мислене, липса на информация и фантазиране.

Искам да поясня един момент, относно анархистите и тяхното "участие". На фонът на лъжите и манипулацийте в медията, излезе това и то е автентично:

http://bulgaria.indymedia.org/
newswire/display/31302/index.php

Виж датата и прочети внимателно какво пише - тогава ще разбереш доста неща, а защо "организаторите" не послушаха съветите на анархистите и на други анти-фашисти си задай сам.

Липсата на политическа култура, непознаването на реалната ситуация на улицата, води до анализи като твоят - полу-лъжи, полу-истини - точно това, които иска ДЪРЖАВАТА И ВЛАСТТА.

silvercoin каза...

Нали правим разлика между ФАБ и Анархосъпротива? Като казвам "анархисти", в случая имам предвид онези от ФАБ. А те на страницата си, която цитирам, съвсем категорично заявиха, че не участват и призоваха за неучастие симпатизантите си.

Виждам, че Анархосъпротива заявяват, че отказват "официално присъствие като група", което е съвсем различно. Аз обаче и не видях на протеста познати хора от Анархосъпротива, така че може да не са дошли и като граждани. Мисля, че не е точно сега моментът за "време разделно", когато по-съществено ще бъде изясняването на различията.

Не разбирам друго нещо - как очаквате от хора, които нямат зад себе си богат партиен или друг вид организационен живот да имат кой знае каква политическа култура?
Никак не ми допада такъв вид високомерна критика, ако трябва да съм откровен.
Доколкото ми е известно, организаторите са провеждали разговори с всевъзможни организирани групи граждани, включително и с т.нар. "футболни фенклубове". Което от моя гледна точка е далновидно, т.к. по този начин най-малкото имаш представа какво да очакваш от тези групи.
Това въобще не означава, че са ги поканили за съорганизатори.

И още една гледна точка - след като протестът няма за организатори лица "с богата история", така по-трудно ще минат някои уйдурми, които и в момента се пробутват. За себе си съм напълно убеден, че са такива, защото познавам добре някои от организаторите.

Анонимен каза...

Имаше мащабно нагнетяване на параноя и страх преди 14ти. Определени вестници пишеха неща, които целяха да сплашат хората и да дискредитират протеста - Това бяха основно Новинар, Стандарт, Монитор, 19 минути - там упорито се прокарваше тезата за "ГРЪЦКИ тифози и анархисти, които идват, за да върнат услуга"

Това разбира се бяха лъжи, но ги знаехме малко хора.

В същият момент организаторите се срещаха с агитките, с представители като Козарев. После пред медии и на други срещи отричаха за такива срещи???? Защо??

Опитахме да ги предупредим ТОЧНО КАКВО ЩЕ СТАНЕ на 14ти и да мислят какво да правят - давахме идеи. Те не възприеха нищо. Причините може да са всякакви, но основната е липсата на опит, подценяване, лекомислие, еуфория, поддаване на звездомания.....

Решихме, че поне малкото, което можем да направим за протеста е да успокоим хората, които не ни познават, че АНАРХИСТИ няма да има, ДА ПРЕСЕЧЕМ НАВРЕМЕ тази линия в сценарият на властта и разните групички и ДА ПРЕДПАЗИМ имено организаторите от връзки и работа с анархисти - на ФОНЪТ НА ТОВА КОЕТО ЗНАЕХМЕ, ЧЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ на 14ти.


И разбира се да предпазим анарходвижението от капана в който искаха да ни вкарат косвено. ЗАЩОТО АКО БЯХМЕ ПОДКРЕПИЛИ ОФИЦИАЛНО ПРОТЕСТА - после зулумите щяха да са СВЪРЗВАНИ ОСНОВНО С НАС, независимо, че никога няма да предприемем действия, които ще опорочат ТЕЗИ ПРОТЕСТИ!

Властта просто остави неопитни хора да правят "НАЦИОНАЛЕН" протест, защото после с лекота ги обвини за станалото - САМИ ВИДЯХТЕ. От друга страна имаше сериозна режисура и то ОТ РАЗЛИЧНИ ГРУПИ И ИНТЕРЕСИ! На 14 не бяха една компакна и ясна група хулигани от стадионите - ИМАШЕ КРИМИНАЛЕН КОНТИНГЕНТ, Цивилни ченгета, платени от партийни централи лумпени и тн

Целяха се много дивиденти от различни хора. Разгонтване на протеста физически, плашене на хората профилактично, демонизиране на Бойко Борисов, демонизиране на властта и опит за отблъскване на лекторат за сметка на НОВИ ПАРТИИ и ГРУПИ, РАЗЧИСТВАНЕ НА сметки между НАРКО БОСОВЕ, използване на вандалщините за НОВИТЕ ПРОМЕНИ в закона за Митингите и събранията и още и още.....

един от АС

silvercoin каза...

А какво би станало, ако на някакъв следващ протест (в съвсем друг аспект) въпросният контингент бъде подкован по-добре и вместо с черни качулки, шалчета с българското знаме (или на "Левски") и т.н. дойде с червено-черните знамена на ФАБ?

Съвсем реална ситуация, между другото. Аз бях донякъде изненадан, че не стана нещо такова.
Имам предвид и събитията от 28-ми декември, 2007 година и особено през 2008 година - случаят с убитото момче от агитката на Левски и безкрайните опити на гниди от БНС това убийство да бъде тълкувано като "политическо". Т.е. някакъв анархист (защото е анархист, пък бил той и австралиец) е убил някакъв краен националист (защото е краен националист, пък бил той и българин).
Доста заплахи потекоха тогава. А и не само тогава, тях си ги има открай време, но този път имаше нещо като конкретен повод.

Близостта на студентския протест и шествието през декември и общият такъв на 14-ти януари ми даваше основания да очаквам, че някои заплахи ще бъдат изпълнени. Много щеше да бъде удобно, ако протестът на 14-ти бъде провален именно от "анархисти".

Не знам защо нещата не се случиха такива. Може би от чиста глупост на "гвардейците". Или само са искали да провалят протеста. Само мога да гадая.

Колкото до Козарев - темата във форума на футболния "Левски" изглежда съвсем нормална и ангажирана с целите на протеста. Дори има немалко критика към опорочилите протеста индивиди.

Мнението ми е, че протестът все пак досега се получава добре. Дори беше овладян успешно буферно насоченият гняв към редовите полицаи, вместо към управляващите. Не успя и клеветата, че протестът бил дирижиран от опозицията.
В най-лошия случай хората се учат да протестират, макар досега постигнатите цели да са далеч от оптимално очакваното.

Анонимен каза...

Тази възможност - да се "направят" на анархисти и да беснеят, като дават и дебилни интревята с маски пред медия - също стоеше като възможност. Вече са го правили!! на 1-ви май 2007г. Те водят от години кампания против нас, защото разкриваме лицето им и същността им.

Затова също се разграничихме официално, защото ще е доста нелепо и съмнително след това някой да вее червено-черни знамена. Не че с това сме си свършили работата, но на този етап това ни е по силите.

Има и едни друг момент, БНС и Расате не е добре приет в някои футболни среди, тартори, неонацисти - имат лични и идейни разногласия, което в случаят беше ДОБРЕ ЗА ПРОТЕСТА.

Расате предлагаше на организаторите да ползват ултраси като ОХРАНА на протеста!! против провокатори и анархисти!! По този начин очевидно иска да прокара и неговите фашизирани момченца и да се пише съорганизатор. Имаше гостувания на хора от СРОКСОС в неговото предаване ПРЕДИ И СЛЕД протеста!!

Имам много критика към организаторите. Протестите трабва да продължат, макар че ТЕ ВЕЧЕ СА ПОЛИТИЗИРАНИ, а се обявяват за не-политически - това е нон-сенс.

Има много нелепи и вредни тенденции, искания, формулировки сред организаторите (особено последните 2 дни), визирам СРОКСОС. Няма да пиша, защото НЕ СМЕ ПРОТИВ ПРОТЕСТИТЕ, но те не се готвят и координират на консенсусна, демократична основа, при широк обществен дебат.

един от АС

http://baidalai.blogspot.com/2009/01/blog-post_16.html

това е смешно, тъжно и показателно.

silvercoin каза...

Относно това дали протестът е политически, организаторите от доста време са единни, че е такъв, защото има политически искания. Но досега устоява да е непартиен.

Да, лутат се, защото нямат опит. Ако се обърнат да търсят подкрепа от някой, който има опит, той вече е в прекалено формална обвързаност с някаква политическа организация. Или пък е като вас - от обществото сте възприемани като маргинали и кукла за плашене. Неподходящо.

Но те са умни момчета, при това с нелоша реторика. Убеден съм, че ще открият формулата, която търсят и която ще помогне поне някои неща да се случат реално. Жалкото е, че в такива моменти времето и апатията са най-големите врагове.
Поне се успокоявам, че политиците ни изглежда са достатъчно глупави, за да насъскват хората срещу себе си.