вторник, 1 март 2011 г.

Нормативен Мюнхаузен

Никога не съм считал за забавни човешките прояви на глупост, безразсъдство и простотия. Има немалко вицове, основани на тези изумителни феномени, но за зла участ не са ми подобрявали настроението. Обикновено отвръщам глава от парадното празноглавие, но твърде често то има непреодолим контекст.

Тогава, когато чуждото малоумие ограбва всеки един от нас по някакъв начин.

Министерството на околната среда и водите (съкратено МОСВ) е призвано да се грижи за здравословната ни среда и опазването на формираните през хилядолетията природни дадености на страната ни. Стилистичен вариант на това е записан в мисията на тази институция.
Там пише също, че МОСВ търси партньорство и у другите институции в държавата.
Доколко обаче описаното по-долу партньорство (по реален, както се казва, случай) постига набелязаните цели, е тъжна тема за размисъл. При това след като попремине първоначалното цунами от справедлив гняв.

Както всяка държавна институция, МОСВ също работи с правна материя, за която цел имат юридически екип, оглавяван от лицето Венета Владимирова, титулувана "старши юрисконсулт" на МОСВ:Както се вижда от текста, въпросното лице претендира за присъждане на някакво юрисконсултско възнаграждение. Нека да видим за какво:Човек, който владее правната материя, обикновено има сериозно обосновани претенции за материално обезпечение. Претенциите са нещо естествено при добре свършена работа.
Аз обаче имам претенции към качеството на резултата. Нещо повече, сигурен съм, че човек трудно би намерил спокоен език, за да коментира по същество онова, което пише черно на бяло в разсъжденията на това лице. В първия момент се получава някакво мисловно и емоционално затишие, в което човек се чуди дали онзи, който е написал това, е пълен идиот, или пишещият го е решил да ошашави четящия.
После емоцията взима връх:Казано накратко, от написаното по-горе се разбира, че "гола сеч" в националните паркове е забранена тогава и само тогава, ако секачът след това има намерение да залеси оголения терен. Ако не си и помислял да заселяваш, след като си осякъл вековна гора, няма проблем - сечи колкото си щеш.
Фантазията на писателя Рудолф Ерих Распе е стигнала само дотам, че да накара протагониста си да се издърпа сам за косата от блатото. Докато набеденото за "старши юрисконсулт на МОСВ" лице, Венета Владимирова, обявява горите в националните паркове (създадени за опазването на горски екосистеми) за... незаконни.

И още, за да затвърди безспорно интересния си маниер на разсъждение, лицето Венета Владимирова дава урок по геометрия:Понеже е известно, че двата влека са разположени един до друг и са успоредни, горното е все едно да премериш дължината на пътека, като събереш дължините на лявата и дясната й страни.
След като се поуспокои четящият написаното от юрисконсулта на МОСВ, той може трезво да прецени, че на лицето Венета Владимирова едва ли й стига дееспособността със собствени сили да съобрази как да пресече безопасно квартална уличка.
Би могъл и просто да махне с ръка и да отмине, ако под тези съчинения не беше сложил тежкия си утвърдителен печат Върховният Административен Съд на Република България...

3 коментара:

Анонимен каза...

Добре бе, няма ли някаква институция по-горе от ВАС и МОСВ, ако ще извън България, ама да каже, че царят е гол? В що за умопомрачителна страна живеем деба...

silvercoin каза...

Без съмнение Асоциацията на парковете в България ще обжалва това решение на ВАС и ще продължи да търси справедливост, но фактът е, че е налице един абсурд.
Дано обаче това не е показател за тенденция, защото в момента вярата ми в здравия разум е силно разклатена.

гражданин на България каза...

Ако не бяхте качили документите, нямаше да повярвам, че тази "юридическа порнография" е истина.